сряда, 20 февруари 2008 г.

Карцинома базоцелуларе.

Базоцелуларният карцином е най-разпро странения кожен тумор. Характерно за него е това, че той не метастазира като останалите злокачествените тумори, т.е. не се разпростира в другите органи и системи, по кожен или лимфен път, нито по съседство.
Заболяването засяга предимно възрастни лица. Причинителите за появата му не са достатъчно изяснени. Като предразполагащи фактори се приемат продължително ултравиолетово облъчване, механични и химични въздействия върху кожата. Наблюдава се и фамилно предразположение.
Измененията се локализират по кожата на клепачите, челото, бузите, носа и порядко по другите открити части на тялото. Появява се малко възелче с големина на лещено зърно, с розов или жълтеникав цвят и умерена плътност. С течение на времето възелчето нараства и се покрива с малки перловидни възелчета. По-късно туморният възел се разпада и се образува язва, която постепенно се уголемява. Ръбовете й са назъбени, леко надигнати и покрити с перловидни възелчета. Нерядко в дълбочина на язвата се развиват деструктивни промени, които разрушават подлежащи меки тъкани, кости и хрущяли.
Тежката деструкция е съпроводена със силна и мъчителна болка, поради увреждане на нервни стволове и окончания. Понякога настъпва пигментация в туморната маса т.н. "пигментен базоцелуларен карцином". В някои случаи базоцелуларният карцином се изявява и под формата на плака, наподобаваща склеродермия.
Лечението е съобразено със стадия на развитие на тумора. В началния стадий туморът се отстранява лесно чрез електрокоагулация. В по-напреднал стадий се налага оперативно отстраняване /по-дълбока ексцизия/, съпроводено от облъчване с меки ренгенови лъчи.