събота, 16 февруари 2008 г.

Травматични увреждания на бъбрека.

Травмите на бъбрека могат да бъдат открити и закрити. Откритите травми са резултат на огнестрелно нараняване, пробождане с нож, на тежка катастофа. Закритите травми се наблюдават при падания, прегазвания, тежки сътресения в коремната и поясната област.
Увреждането на бъбрека е различно по тежест. В по-леки случаи се разкъсва само бъбречната капсула с кръвоизлив в нея. Разкъсването на бъбречната тъкан може да бъде със или без разкъсване на легенчето и на чашките. Травмата може да засегне уретата /пикочопровода/ и кръвоносните съдове на бъбрека. В областта на травмените тъкани се излива голямо количество кръв и урина. В найтежките случаи бъбрекът се разкъсва на много части.
Основните признаци на бъбречната травма са: болка в областта на травмата, подуване в поясната област и поява на кръв в урината.
Наличието на продължително и интензивно кръвопикане е лош признак. Понякога количеството на кръв в урината не съответствува на тежестта на травмата, тъй като основното количество кръв и урина се излива около бъбрека. Кръв в урината може и да липсва, ако пикочопроводът е запушен или ако са разкъсани бъбречните кръвоносни съдове.
Болката е с различна интензивност. При запушване на уретер от кръвни съсиреци тя има характер на тежка уроколика. Подутината в поясната област се появява в резултат на изливане на кръв и урина около бъбрека. При голям излив се засяга перитонеума и се появяват признаци на перитонит. При натрупване на много кръвни съсиреци в пикочния мехур може да спере отделянето на урина.
Лечението се извършва в болнична обстановка. Дори и най-леките случаи подлежат на бързо настаняване в хирургично отделение и наблюдение поради опасност от тежки кръвоизливи. Постелният режим продължава до 10 дни след изчезване на кръвта в урината. Прилагат се болкоуспокояващи и кръвоспиращи средства, антибиотици.
По показание и спешност се пристъпва към оперативно лечение.