събота, 9 февруари 2008 г.

Вродени системни заболявания на ставата
Артрогрипоза.

Артрогрипозата представлява вродено тежко недоразвитие на големите стави и на отделни сегменти /мускули и нерви/ на горните и долните крайници.
Предполага се, че това е последица от неправилно положение на плода в майчината утроба. Болестта се открива още в кърмаческата възраст. Крачетата на кърмачето са завъртяни навън, а ръцете - навътре. Движенията в тазобедрените, коленните, раменните и лакътните стави са ограничени. Ръцете са трайно свити в китките, а стъпалата - в глезените.
Нерядко активни движения в раменните и лакътните стави липсват, докато в ставите на краката отчасти са запазени. Движенията на пръстите на ръцете са запазени. Нерядко болестта се съчетава с вродена луксация на тазобедрената става.
Хондродисплазия
Хондродисплазията представлява вродено недоразвитие на хрущялната тъкан в ставите, костите и прешлените. В някои случаи заболяването има наследствен характер. Характерно е образуването на множество екзостози /шипове/ у болните, нарушаване на растежа и наличие на ставни деформации.
Лечението на вродените системни заболявания на ставите е оперативно-ортопедично. Оперативните резултати са незадоволителни и само отчасти възстановяват двигателните ставни функции.
Прогнозата е неблагоприятна.