понеделник, 18 февруари 2008 г.

Екзема екзогенес.

Екземата е възпалително заболяване на кожата, което се причинява от многобройни фактори и се проявява у предразположени лица. Предразположението се дължи на:
1. Генетично обусловена чувствителност към действието на болестни фактори;
2. Генетично определени особености на морфологията и функцията на кожата;
3. Имунологична пренагласа на организма /сенсабилизация/ към редица химични вещества, настъпила след предишен контакт с тях.
Екзема екзогенес /контактна екзема/ се дължи най-често на сенсибилизация на кожата към химични вещества-алергени. Появата й се благоприятствува от използване на разтворители, които обезмасляват кожата, спомагат на навлизане на химични алергени в нея и предизвикват сенсибилизация.
Този процес се подпомага от механично и токсично действие върху кожата, при което се нарушават защитните й механизми.
Измененията се локализират по откритите части на тялото /лице, китки, глезени, стъпала/, които са в контакт с химичния алерген. Кожата в тези участъци се зачервява и отича. Характерно е, че отокът е както междуклетъчен, така и вътреклетъчен. Появяват се множество мехурчета, които имат склонност към сливане и образуване на по-голе ми мехури. Мехурите се разпукват и на тяхно място остават ерозии, от които изтича лимфа. След известно време ерозиите застхват и се появяват корички. По такъв начин протича острата форма на екземата. При хроничната форма кожата се уплътнява и се покрива с люспи. Поради силния сърбеж често се наблюдават разчесвания с появя на вторична инфекция.
В някои случаи екземата придобива дегенеративен характер, особено при лица, употребяващи прекалено миещи препарати. При дегенеративната форма на екземата покривния защитен слой на кожата е силно увреден с развитие на дегенеративни промени, които протичат хронично.
Разновидност на контактната е и т.н. микробна екзема, презизвикана от сенсабилизация на кожата към някои бактерии. Тя протича като остра контактна екзема.
Предпоставка за успешно лечение е отстраняването на първопричинителя. Цялостното лечение се провежда от специалист-дерматолог.