събота, 9 февруари 2008 г.

Аномалии на гръбначния стълб.

Гръбначният стълб се състои от прешлени, които отгоре-надолу се разделят на: шийни, гръдни, поясни, кръстцови и опашни. Кръстцовите и опашните прешлени са сраснали помежду си и образуват кръст цова и опашна кост.
Нерядка аномалия е срастването на последния поясен прешлен с кръстцовата кост, което ограничава подвижността на гръбначния стълб.
С напредване на възрастта се появяват болки в областта на кръста, които наподобяват ишиас или лумбаго. Те се лекуват с физикални процедури и обезболяващи медикаменти.
Друга аномалия на гръбначния стълб е шийното ребро. То представлява израстък на последния или предпоследния шиен прешлен и варира на големина от недоразвито ребро до нормално оформено ребро и притиска кръвоносните съдове и нервите, които преминават от шията към ръката.
С възрастта рамената спадат надолу, с което се увеличава натискното теглене и затова първите болки се появяват в зряла възраст. Болките, изтръпването и сковаването обхващат обикновено вътрешната страна на ръката и малкия пръст, а порядко - цялата ръка. Болните изпитват слабост в ръката, движенията на пръстите са несигурни. Кожата на ръката е по-студена и по-бледа.
Лечението е оперативно - по показание се предприема отстраняване на шийното ребро.
Аномалия на гръбначния стълб е и т.н. спина бифида - разцепване на един или на няколко съседни прешленни пръстени.
Нормално прешлените затварят в прешленен пръстенов канал гръбначният мозък. При спина фибида при един или няколко съседни прешленни пръстени съществува разцепване, като през образуваната цепнатина навън достига до кожата обвивката на гръбначния мозък, без или със гръбначния мозък. Често настъпва инфекция, особено при нараняване на кожата в областта на аномалията.
Най-често спина бифида се локализира в областта на поясните, кръстцовите и опашните прешленни пръстени. При по-голяма спина бифида съществуват инконтинеция на урина и изпражнения, парализира на долните крайници, декубитуси. Обикновено кожата над спината е окосмена. Болните с леко изразено разцепване на прешленен пръстен нямат доловими оплаквания и аномалията се открива случайно при рентгеново изследване по друг повод.
Лечението на спина бифида е оперативно. Успешната операция отстранява дефинитивно аномалията, възстановява целостта на засегнатите прешлени и предпазва от тежки усложнения.