сряда, 20 февруари 2008 г.

Розов лишей /Питириазис розеа/.

Розовият лишей представлява остро заболяване със сериозен характер. Най-често то се развива през есенно-зимния и пролетния сезон.
Причинителят не е известен. Предполага се, че той е от вирусен или бактериален произход. След преболедуване остава траен имунитет. Установени са случай на предаване на болестта от болни на здрави лица. Не се изключва и алергичен характер на лишея. Подозира се и автоимунен болестен процес.
Заболяването започва внезапно с поява на едно петно с големина 2-5 мм, с розово-червен цвят и леко надигнат ръб. Почти в половината случаи то се локализира по кожата на туловището. След няколко дни до две седмици петното добива формата на медалъон или пръстен, поради растежа в периферията и оздравяване в центъра. Това първо петно се нарича майчино. След това се появяват множество розовочервени петна, покрити със сиво-белезникави фини люспи. Петната се разполагат симетнично.
Освен по кожата на гърба, те се разполагат по гърдите, корема и врата, много рядко по лицето и долните крайници. Размерите им са от лещено зърно до 1-2 см. Лигавиците са засегнати.
Заболяването засяга лица в млада възраст /15 до 35 години/ и трае до 2-3 месеца. Постепено обривните петна завяхват и на тяхно място остават хиперпигментирани места, които впоследствие придобиват цвета на околната здрава кожа.
Лечението се състои в отстраняване на външните дразнители /избягване на употреба на сапун и гореща вода, на вълнено белъо и дрехи/. Локално се използват пудри и разтвори с антивъзпалителни средства, кортикостероидни кремове и антихистаминови препарати. Лечението се провежда под контрол и наблюдение на лекар дерматолг.