събота, 9 февруари 2008 г.

Болест на Рейно.

Това заболяване се характеризира с нарушаване в регулацията на кръвоснабдяването в крайните части на ръцете. Предразполагащи фактори са: физическо и психическо-нервно напрежение, продължително излагане на студ и влага, нарушения в обмяната на веществата, климактериум. Установява се продължителен спазъм на малките артериални съдове /артериоли/ на дланите и пръстите на ръцете. Болестта засяга предимно жените, най-често във във възраст между 18-34 години.
В болестната картина се наблюдават няколко стадия на протичане. През първия стадий болните се оплакват от изтръпване, студенина и мравучкане на пръстите, които са бледи, студени, с намалена чувстивителност и болка - спонтанна и при допир. Обикновено се засягат симeтрични пръсти на двете ръце. Отначало признаците на болестта са краткотрайни - за няколко минути преминават. По-късно те стават по-продължителни и траят с часове. Палците почти никога не са засегнати. През втория стадий настъпват атрофични промени по кожата и ноктите, болковите пристъпи зачестяват и стават по-продължителни. През третия стадий кръвооросяването на пръстите е съвсем оскъдно, кожата и ноктите по тях са силно атрофични, след нараняване раничките почти не зарастват. Пръстите са безчувствени, студени, бледо-цианотизирани, изглеждат като мумифицирани.
Лечението е консервативно. Прилагат се съдоразширяващи медикаменти, хормони, витамини, калолечение, физикални и закалителни процедури, балнео и климатолечение. Отстраняват се рискови фактори, вкл. влага и студ, както и инфекциозни огнища. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол. По показание се прибягва до лечение с инфилтрация на съдоразширяващи и обезболяващи лекарства или симпатектомия.
Прогнозата е сериозна, особено при наличие на по-продължителни и тежки спастични съдови пристъпи, които рязко влошават кръвооросявнето на пръстите.