събота, 9 февруари 2008 г.

Сифилистичен аортит/възпаление на аортата при сифилис/.

Аортата е най-големият артериален съд у човека. Тя започва от лявата камера на сърцето, образува дъга и продължава през гръдния кош и корема, залегнала в близост до гръбначния стълб. Ниско под пъпа се разделя на два големи артериални клона /артерии/, които кръвоснабдяват органите в таза и долните крайници.
От аортата излизат различни по големина артериални съдове, които кръвоснабдяват органите в главата, гръдния кош и корема. Възпалението на аортата се нарича аортит. То се причинява от микроорганизми при различни инфекциозни заболявания - ревматизъм, стрептококова и стафилококова инфекция и други. Особен интерес представлява възпалението на аортата при сифилис - сифилитичен /луетичен/ аортит. Възпалителният процес обхваща стената на аортата. Той се причинява от сифилитичната спирохета, която попада в стената на аортата и предизвиква хронично възпаление.
Сифилитичният аортит се среща най-често във възрастта между 35 до 55 години, като засяга по-често мъжете /в съотношение спрямо жените 6:1/. Аортитът предизвиква стесняване на устията на артериите, излизащи от аортата. Освен това на много места по протежение на аортата се образуват торбовидни разширения на аортната стена /аневризми/.
Дълго време болните нямат оплаквания. По-късно се появява болка зад гръдната кост - спонтанна, след физическо усилие, след нахранване, нервно-психическо напрежение. Нерядко болката се появява нощем и има притискащ и дълбаещ характер. Понякога се установява продължително умерено повишение на телесната температура. Сифилитичният аортит обикновено се съппровожда от лявокамерна сърдечна недостатъчност.
Лечението е консервативно. Прилагат се антибиотици и химиотерапевтици, витамини, специфични противосифилитични медикаменти. Настъпилите усложнения, главно сърдечната недостатъчност се лекуват в болнично заведение.
Прогнозата на сифилитичният аортит е сериозна. Усложненията допълнително влошават прогнозата. Профилактиката се състои в ранно и ефективно лечение на началните стадии на сифилиса и избягване на полови сношения със съмнителни партнъори.