събота, 9 февруари 2008 г.

Сърдечна невроза.

Сърдечната невроза представлява състояние, при което не се откриват увреждания на сърцето, а са налице оплаквания от страна на болните. Тя е по-честа у жените на възраст между 20 и 40 години. Причина за сърдечна невроза са всички фактори, които предизвикват обща невроза.
Особено място заемат психологични конфликти в детска и подрастваща възраст. За развитие на сърдечна невроза способствуват психични травми, тревога, страх, неприятни емоции, сексуална преумора. Съществуват и наследствени, предразполагащи и ендокринни причинни фактори.
Най-голяма честота на сърдечната невроза се наблюдава през пубертета, климакса, бременност, при болести на хипофизата и щитовидната жлеза. Предразполагащи фактори са и тютюнопушенето, злоупотреба с алкохол и медикаменти, интоксикация с промишлени отрови, недохранване, умствена преумора.
Болестната картина протича с разнообразни оплаквания. Болните се оплакват от сърцебиене, "прескачане и спиране" на сърцето, виене на свят, безсъние. Характерни са оплакванията от сърдечна болка, която има пробождащ характер. Тя е силна, краткотрайна, като бодеж.
Нерядко болните имат чувство на задух, дишат участено и неравномерно, изпитват страх от задушаване, топли вълни, прилив на кръв към лицето. По правило не се откриват признаци за органично увреждане на сърцето.
Лечението се състои в прилагане на седативни, сънотворни и тонизиращи лекарства. Препоръчват се закалителни процедури, физкултурни натоварвания, достатъчен сън. Целесъобразно е въвеждане на рационален хранителен режим с изобилие на плодове, зеленчуци и течности. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол и кафе.
Прогнозата е добра. Профилактиката се състои в отбягване на предразполагащи фактори, практикуване на физкултурни занимания и туризъм, провеждане на закалителни процедури.