събота, 9 февруари 2008 г.

Болест на Бюргер/облитериращ тромбангиит/.

Това заболяване се характеризира с прогресиращо засягане на периферните артериални и венозни съдове. Най-често се увреждат съдовете на долните крайници. Увреждането се дължи на автоимунен процес, в резултат на който се развива възпаление на средните и малките артерии и вени. Настъпва стеснение на съдовия просвет и се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия крайник.
Автоимунният процес се развива бавно, предимно у лица които продължително време консумират алкохол и са пушачи. Болестта засяга предимно млади мъже - от 20 до 40-гожишна възраст. Началото е бавно. В хода на заболяването постепенно настъпва намаление на кръвоснабдяването и кислороден недостиг в засегнатите крайници. Появява се локална болка в двете подколеници - отначало при ходене, а покъсно и при покой. Кожата в областта на засегнатия участък е бледо-цианотична и студена.
Най-стлно са засегнати съдовете на двете подколеници. Нарушеното кръвооросяване нерядко е толкова изразено, че настъпва локална гангрена, която налага ампутация. Често болестта се съпровожда и със съдови увреди в сърцето, мозъка, бъбреците, очите, черния дроб и други вътрешни органи, като се развиват тежки усложнения и съпътствуващи заболявания /мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, нефросклероза и други/.
Лечението е консервативно и оперативно. Прилагат се различни лекарства: цито статици, съдоразширяващи, антикоагуланти, балнео- и калолечение. По показание се прибягва до оперативна намеса - съдова пластика и симпатектомия. При неуспех и настъпване на гангрена се пристъпва към ампутация.
Прогнозата е сериозна. При прогресиращо развитие тя е неблагоприятна. Профилактиката се състои в отстраняване на вредни и предразполагащи фактори /влага, студ, тютюнопушене, професионални вредности, инфекциозни огнища, алергени, хормонални нарушения и други.