събота, 9 февруари 2008 г.

Асептична некроза .

Асептичната некроза е заболяване на детската и юношеската възраст. Болестния процес от начало до края протича асептично, без никакви признаци за инфекция. В хода на заболяването се развива некроза на костната тъкан и костния мозък в засегнатата област поради запушване на локалните изхранващи кръвоносни съдове.
В протичането на болестта се установяват пет стадия:
1. Некроза /умъртвяване/ на костната тъкан;
2. Раздробяване на некротичната костна тъкан;
3. Проникване на кръвоносни съдове от незасегнатата в засегнатата част на костта;
4. Образуване на нова костна тъкан и резорбция на некротичната;
5. Оздравяване с възстановяване на нормална костна тъкан.
Най-честата форма на болестта е асептичната некроза на главичката на бедрената кост/т.н. болест на Пертес/. От нея заболяват деца на възраст от 5 до 12 години. По правило се засяга почти винаги дясната тазобедрена става, като в другата настъпват само леки изменения. Момчетата боледуват 4-5 пъти повече от момичетата.
Най-ранните признаци са болка и накуцване. Болката е локализирана в тазобедрената става, по-рядко се разпространява в коляното или целия крак. Постепенно се развива мускулна контрактура с принудително свит и ториран навън крак. По-късно настъпва атрофия на мускулатурата на бедрото. Заболяването продължава 3-5 и повече години, като в много случаи настъпва самоизлекуване с трайни последици/накуцване, скъсяване на крака, мускулна атрофия, деформираща атроза/.
Асептичната некроза на гръбначния стълб засяга прешлените и междупрешленните дискове. В хода на болестта постепенно се образува гърбица. Заболяването е хронично и продължава 6-9 и повече години. Изкривяването на гръбначния стълб е най-силно изразено в поясната област.
Асептичната некроза на големия пищял /тибия/ най-често се развива у момчета на възраст 14-17 години, занимаващи се със спорт /главно футбол/. След травма или повишено натоварване в областта на коляното и тибията се появява оток, болезнен при натиск. Накуцването трае две- три години, след което постепенно настъпва оздравяване.
Асептичната некроза на малката костица,която се намира в средата на китката, се появява у физически работници на възраст между 20 и 40 години, главно мъже. Характеризира се с болки и оток в областта на китката и дланта и ограничаване на движенията.
Лечението на асептичната некроза е продължително и се провежда под ръководството на специалист-ортопед. В по-ранен стадий се прилагат обездвижващи средства /шиниране, гипсова превръзка/, принудителен покой, масаж, физикални процедури.
По показание се предприема хирургичноортопедично лечение - отстраняване на некротичните костни и хрущялни секвестри, присаждане на консервирана здрава костна тъкан, реконструкция на засегнатия костно-ставен участък, артродеза, а при строго показание - костно-ставна ендопротеза.