събота, 9 февруари 2008 г.


Сколиоза.

Сколиозата представлява странично изкривяване на гръбначния стълб. Тя се при чинява от:
1. Вродена аномалия на прешлените;
2. Прекаран рахит /рахитична сколиоза/;
3. Неправилно седене на чина /училищна сколиоза/;
4. Идиопатична сколиоза, която се развива без видима причина и вероятно е наследствена.
Сколиозата е почти седем пъти по-често у момичетата в сравнение с момчетата. Тя се развива в млада възраст - най-често до 13-тата година, когато още не е завършен костния растеж.
Най-напред гръбначният стълб се отклонява съвсем леко встрани от вертикалната ос. При прогресиращо развитие изкривяването постепенно се засилва. Признаците на ранната сколиоза се забелязват най-често от родителите или от училищния лекар. Едното рамо стои по-ниско от другото, а линията на гръбначния стълб е S образна. Понякога децата се оплакват от болка в гърба. При по-силно изразена сколиоза настъпва деформация на гръдния кош, който става асиметричен.
Лечението в ранен стадий се състои в провеждане на системна коригираща физкултура, чрез която се отстранява изкривяването.
В напреднал стадий на болестта се използват изправителни корсети и бандажи, екстензионни апарати, гипсови корита, шини и други средства.
По строго показание се предприема оперативно лечение - пластична реконструкция.
Прогнозата при ранно откриване и ефективно лечение е добра. Профилактиката включва пълноценно хранене, закаляване, редовна физкултура, борба срещу предразполагащите болести фактори - рахит, полиомиелит и други.
Всички деца трябва се подлагат на редовни задължителни прегледи с оглед ранно откриване и ранно лечение на сколиозата.