събота, 9 февруари 2008 г.

Плоско стъпало.

Стъпалото има два свода - напречен и надлъжен. Напречният свод е разположен между основата на първия и петия пръст и осигурява опората в предната част на стъпалото. Надлъжният свод представлява извивка, която започва от петата и завър шва в основата на пръстите.
Плоскостъпието се състои в отпускане /изглаждане, спадане/ на надлъжния свод или на двата свода. Плоското стъпало се среща при около половината от хората на възраст над 40 години. Главната причина е хронич ното претоварване на стъпалата. Факторите,които предразполагат към плоскостъпие, са слабото развитие на мускулите на краката,разширени вени, нерационални обувки, напълняване, рахит. Много бързо и болезнено стъпало се развива в млада възраст /16-20 години/ у лица извършват тежка физическа работа без достатъчна подготовка или след тежко боледуване.
При бавно развитие на плоско стъпало болните се оплакват от болки в стъпалата и лесна умора. Болкте се усилват при ходене и стоене и се облекчават след почивка. Нерядко болките се разпространяват нагоре в краката до тазобедрената става, а обхващат и поясната област. Често в края на деня по гърба на стъпалото и в глезенната област се установяват отоци, които след това изчезват. Много често постепенно стъпалото се удължава, а в средната си част се разширява. Походката става патешка, болните не могат да бягат бързо, подскачането е особено болезнено.
Лечението в ранен стадий се провежда с масаж, топли вани и еластично - натоварваща гимнастика, носене на коригиращи подложки. В напреднал стадий се препоръчват ортопедични обувки. По строго показание се предприема оперативно реконструктивно лечение.
Прогнозата при правилно лечение е добра. При закъсняло лечение прогнозата е неблагоприятна.
Профилактиката се състои в ранно приучване на децата към правилна походка и издържливост при продължително ходене. Полезно е ходенето с боси крака върху неравна повърхност и участие в спортни игри. Предразположените лица трябва да носят удобни обувки с пружиниращи подметки и подложки.