събота, 9 февруари 2008 г.

Исхемична болест на сърцето /ИБС/.

Исхемичната болест на сърцето представлява увреждане на сърдечния мускул в резултат на недостатъчно кръвооросяване, което причинява кислороден недостиг в миокарда.
Исхемичната болест на сърцето се изявява в следните основни форми:
1. Стабилна стенокардия /ангина пекторис, гръдна жаба/;
2. Нестабилна стенокардия;
3. Инфаркт на миокарда;
4. Миокардиосклероза. ИБС е широко разпространена болест.
Основна причина за развитието й е атеросклерозата на сърдечните /коронарните/ артерии. Атеросклерозата се установява при почти 90% от болните със стенокардия и инфаркт на миокарда.
Към рисковите фактори за развитие на ИСБ се отнасят повишеното съдържание на холестерол в кръвта, артериална хипертония, тютюнопушенето, наднормено телесно тегло, обездвижването, захарен диабет и други. Особено опасно е съчетаването на два и повече рискови фактори едновременно - тогава вероятността и възможността за развитие на ИБС нарастват повече от четирикратно.
Твърде често стенокардията се провокира от студ, влага, вятър, газирани напитки, емоционален стрес. Главният признак е стенокардната болка, предизвикана от остър или подостър кислороден недоимък в сърдечния мускул.
Болката е локализирана в сърдечната област, зад гръдната кост, като често се излъчва в лявото рамо, ляватa плешка, лявата ръка, или е разпространена в целия гръден кош. Понякога тя има притискащ и парещ характер. При раздвижване болката се усилва. Болката продължава няколко минути /до 12-15 минути/ и бавно преминава. Рядко болковия пристъп е придружен от гадене и повръщане. През болковия период болният е блед и уплашен.
Лечението е медикаментозно. Упортебяват се лекарства, които предизвикват бързо разширяване на коронарните артерии, подобряват кръвооросяването на сърдечния мускул и нормализират кислородното съдържание и кислородния достъп в миокарда /нитроглицерин, нитрет, антистенокардин, нитроминт, нитролонг, сегонтин и други/.
Прогнозата при своевременна лекарствена намеса е добра. При състояние на затегнато протичане /стенокарден статус/ прогнозата е сериозна и се покрива с прогнозата на сърдечния инфаркт.
Профилактиката се състои в своевременно и активно лечение на всички състояния и заболявания, които представляват рискови, предизвикващи и предразполагащи фактори за развитие на исхемична болест на сърцето и стенокардия /атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване, артериална хипертония и други. Отстраняване на вредни екзогенни фактори /тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, консумация на големи количества мазнини, студ, влага, вятър, емоционален стрес и други/.