събота, 9 февруари 2008 г.

Хронично белодробно сърце.

Заболяването се xарактеризира със задебеляване /хипертрофия/ и разширяване /дилатация/ на дясната сърдечна камера. С напредване на болестта се развива дясностранна сърдечна недостатъчност. Главната причина за развитие на белодробно сърце са хронични заболявания на дихателната система, които водят до покачване на кръвното налягане в белодробната артерия при заболявания на дихателната система.
Най-чести причини за развитие на хронично белодробно сърце са хроничният бронхит, бронхиалната астма, белодробния емфизем, хроничната обструктивна болест на бронхите и белите дробове /ХОБББ/, бронхиектазната болест, белодробната туберкулоза, пневмосклероза, професионални белодробни заболявания /силикоза, азбестоза и други. Тютюнопушенето, замърсеният и запрашен въздух, алергията, студ и влага са предразполагащи фактори.
Болестната картина отначало се владее от признаците на хроничното бронхобелодробно заболяване и дихателната недостатъчност. По-късно се развива дясностранна сърдечна недостатъчност. Задух се появява и в покой, цианозата по видимите лигавици, кашлицата и отделянто на храчки се засилват. Черният дроб се увеличава и се напипва в дясното подребрие - гладък и с умерена плътност и болезненост. Появяват се отоци по краката. Много често у болните се установява язва на стомаха или дуоденума.
Лечението е консервативно. Прилагат се кардиотоници, диуретици, отхрачващи лекарства, антибиотици и химиотерапевтици, кислород, инхалации. След подобрение се предприема климато-лечение, физикални процедури.
Прогнозате е сериозна. При нарастване на дихателната и сърдечната недостатъчност и при настъпили инфекциозни /бактериални и вирусни/ усложнения тя се влошава и става крайно неблагоприята.
Профилактиката се състои в отбягване или отстраняване на заболявания на дихателната система, които причиняват дихателна недостатъчност, обременяват дясната сърдечна камера и водят до развитие на дясностранна сърдечна недостатъчност. Освен това е наложително да се отстранят и всички други причинни и предразполагащи фактори на околната битова и професионална среда.