петък, 8 февруари 2008 г.

Лумбоскарален радикулит и неврит на седалищния нерв.

Ишиасът представлява синдром, при който на преден план изпъкват болковите явления по хода на седалищния нерв и който се предизвиква от процеси в територията на този нерв.
В повечето случаи /80-90%/ лумбосакралният радикулит се дължи на прешленна остеохондроза/дистрофичен процес с образуване на костни шипчета и мостчета по прешлените/ и най-вече на поясна /лумбална/ дискова херния. Като по-редки причини се сочат някои общи заболявания /грип, ревматизъм, сифилис, захарен диабет, алкохолизъм, местни травматични и възпалителни процеси в гръбначния стълб или в малкия таз.
Основна роля за болковите явления играе механичният фактор - притискане на задните коренчета на нерва. Съпътствуващи огнищни инфекции /зъбен гранулом, хроничен тонзилит, хроничен холецистит/ представляват съобуславящи фактори.
Невритът на седалищния нерв е много по-рядка форма на ишиас, отколкото радикулита вследствие дискова херния и остеохондроза. Възпалителният процес обхвща ствола на седалищния нерв и настъпва най-често във връзка с простуда.
В болестната картина основен симптом е болката, но има и различия според засегнатата област на поясно-кръстцовите коренчета или седалищния нерв. Коренчовото дразнене се характеризира с болка, започваща от кръста, която се усилва при кихане и кашляне или при рязко свиване на главата към гърдите. При разтягане на седилищния нерв /сгъване в тазобедрената става без свиване на колената/ също настъпва силна болка. Установяват се и точки около прешлените, които са болезнени при притискане. Тези симптоми са от голямо значение за поставяне на точна диагноза.
Лечението се провежда от лекар-специалист. То има за цел отстраняване на болката, на причинните фактори и на настъпили усложнения.