петък, 8 февруари 2008 г.

Полиомиелит /ДЕТСКИ ПАРАЛИЧ/.

Полиомиелитът се причинява от вирус, който принадлежи към групата на най-малките вируси. Вирусът се намира в човешките изпражнения и в каналните води.
Входната врата са носоглътката и стомашно-чревния тракт. Деца под една година заболяват рядко, а след 5-годишна възраст случаите чувствително намаляват. Инкубационният период е 7-14 дни, понякога - до 5 седмици. След въвеждането на противополимиелитната ваксинация се отбелязват само единични случаи на заболяване.
Полиомиолитът засяга сивото вещество на гръбначния мозък. Основно са увредени двигателните ядра в гръбначния мозък и мозъчния ствол.
Болестта протича през няколко стадия.
През първия стадий вирусите проникват в кръвта, като се наблюдава разтрисане, повишение на телесната температура, главоболие, безсъние или сънливост, катар на горните дихателни пътища, кашлиица, болки в коремната област, повръщане и диария. Понякога този стадий протича незабелязано и продължава един до четири дни.
След това настъпва стадий на привидно подобряване, като всички симптоми могат да изчезнат, но децата са отпаднали.
Третит стадий започва остро, с рязко повишаване на температурата, поява на менингиален синдром с главоболие, повръщане, ригидност на врата, свръхчувствителност към светлина и шум. Появяват се парези или парализи от периферен /вял/ тип, т.е. - мускулатурата е атрофична /с намален обем/, липсват волеви движения в засегнатия крайник, както и сухожилни рефлекси.
Най-често сухожилните парализи настъпват в единия крак, но могат да се появят и в двата крака, но винаги несиметрично изразени, като засягат предимно бедрената мускулатура. По-рядко те започват в едната или двете ръце.
Парезите са хемипарези /със засягане на едноименен крак или ръка/, трипарези/за сягане на три крайника/ или квадрипарези /засягане на двата крака и двете ръце/. Парезите и парализите достигат своя максимум за 4-6 дни. Сухожилните и надкостните рефлекси на засегнатите крайници отслабват и изчезват. Понякога се наблюдават и т.н. асцендиращи /възходящи/ форми, с увреда и парализа на дихателната мускулатура и на дихателния център.
Лечението се провежда в инфекциозно болнично заведение. Прилагат се противовъзпалителни средства, антибиотици, витамини, гама-глобулини, кислород.
Профилактиката се състои в прилагане на противополиомиелитна ваксина в детската възраст и реваксинация по показание на по-възрастни групи от населението, което живее в обстановка на повишен епидемиологичен риск.
Понастоящем в нашата страна изключително рядко се наблюдават малки епидемични взривове, предимно всред нобхванати детски контингенти от цигански произход, които се отклоняват от профилактичната ваксинация.